Leestijd 5 - 6 min
Sterke basis
Meester Leo, de stille kracht van onze school
Meester Leo

De stille kracht van de school, een man uit duizenden en een bescheiden, o zo sympathieke alleskunner. Zo wordt Leo van der Weijden (51), beter bekend als ‘Meester Leo’, getypeerd door zijn collega’s van sbo De Windvang in Katwijk. Een portret van een conciërge, die mateloos populair is onder medewerkers én leerlingen. “Hij is dan wel niet de directeur, maar wel onze grootste rots in de branding.”

Nu de TROTS-campagne van sbo De Windvang op zijn eind loopt, móést er nog éen passend slotakkoord komen. Want een verhaal over Meester Leo mag simpelweg niet ontbreken in de serie van artikelen over waar de school trots op is, beaamt directeur Vincent van der Kooij. “Leo is zo’n typisch voorbeeld van dat alles binnen je organisatie valt of staat bij de mensen die het uitvoeren. En met hem in huis kan ik wel zeggen dat we een lot uit de loterij hebben getrokken.”

Sollicitatiebrief

Vincent weet nog goed hoe Leo 4 jaar geleden solliciteerde voor de functie van conciërge op school, destijds nog gevestigd aan de Van Lierestraat. “In zijn sollicitatiebrief, die we netjes in de brievenbus kregen, zie je nog het grappige detail dat de adressen van de afzender en van de geadresseerde praktisch overeen komen. Leo woonde namelijk recht tegenover de school. Er waren meerdere kandidaten, maar hij stak er met kop en schouders bovenuit en was bovendien direct beschikbaar.”

Het gevoel met Leo was voor de directeur vanaf de eerste kennismaking goed. En dat is nog steeds zo. “Leo is een toegewijd, optimistisch en gedreven persoon die echt van toegevoegde waarde is voor de school. Hij voelt zich uitermate verantwoordelijk voor de onderdelen waar hij het eerste aanspreekpunt voor is, zoals bijvoorbeeld de schoonmaak en de huisvesting. Op die manier werken op een prettige manier samen en neemt Leo mij, maar ook andere teamleden een hoop werk uit handen.”

Mannenbolwerk

"Afkomstig uit de bouw, typisch een mannenbolwerk, moest Leo in het begin wel even wennen aan de wereld van het onderwijs en de vele vrouwen die er werken”, herinnert Patricia van den Eijkel, leerkracht, zich nog goed. “Hij kwam er geloof ik ook wel vrij snel achter dat collega’s tussen 8.30 en 14.00 uur juist niet blij waren als hij met zijn boormachine aan kwam zetten…”

Toch ontpopte Leo zich binnen de school als een enorm harde werker en een echte alleskunner. De lijst met dankbare klussen, die de conciërge voor zijn collega’s verricht is lang. Héel lang, bezweren zij. “Toen Leo bij ons kwam werken, waren op magische wijze opeens dingen gemaakt die al jaren ‘op de lijst stonden’”, haalt Krista van Duijvenvoorde, intern begeleider en leerkracht, op.

“Ik verhuisde dat jaar naar een nieuw lokaal en na één keer vragen hingen mijn whiteboards perfect recht en op gelijke afstand van elkaar. Verder kon ik mijn gitaar aan de muur ophangen, ging de la van mijn bureau weer open en kon het zonnescherm weer volledig omlaag”, vertelt Krista. (Lachend:) “Leo bleek heel goed te snappen waar leerkrachten blij van worden.”

Op rolletjes

“Je hoeft maar te vragen en hij laat zijn werk vallen om je te helpen. Niets is te gek of Leo heeft een oplossing bedacht”, vult Brigitte van der Ham, leerkracht, haar collega aan. “Van het maken van een fietsketting tot het ophalen van de boodschappen voor de tussendoortjes voor de kinderen. Wanneer je iets vraagt denkt hij met je mee.”

Patricia vervolgt: “Toen we naar de Nolensstraat moesten verhuizen, heeft hij ervoor gezorgd dat alles op rolletjes liep. Bovendien is hij een steun en toeverlaat als het gaat om het verzorgen van de technieklessen. Hij regelt het en zet het voor je klaar. Stiekem vindt hij het ook wel leuk om de kinderen te helpen tijdens deze lessen.”

Meester Leo krijgt een pet cadeau van de leerlingen

Harten veroveren

Andersom weet ‘Meester Leo’ ook altijd weer de harten van de leerlingen te veroveren. Als je aan de kinderen vraagt wie is de leukste en beste meester op school krijg je gelijk het antwoord: Meester Leo”, zegt Sietske van der Wiel, leerkracht. “Wanneer we in de ochtend op school komen, heeft hij er al voor gezorgd dat het lekker koel is in de lokalen.
Vervolgens staat hij al klaar in de deuropening met een grote glimlach om de leerkrachten en de leerlingen met een goedemorgen te ontvangen. Dit zorgt voor een goede start van ieders dag.”

En wanneer het leren in de klas even niet wil lukken voor sommige leerlingen? Dan neemt meester Leo het over met ‘spontane klusjes’. Zonder daar ooit over te mopperen, stelt Sietske. “Dan mogen ze hem even helpen. Het is fantastisch om Leo met een kleine buis, die hij gemakkelijk zelf kan tillen, samen met een leerling door de gang te zien sjouwen.” Vincent voegt toe: “Hij is geduldig richting kinderen en hij is ook bereid om alle leerlingen elke dag weer opnieuw een nieuwe kans te geven. Dat siert hem.”

Paniek

Dat Leo letterlijk en figuurlijk onmisbaar is, bleek wel op het moment dat hij door ziekte een keer langer dan een dag afwezig was. Het betekende lichte paniek in de tent, weet Krista. “Kwam je ‘s ochtends op school aan en zat het fietsenhok nog dicht. En waar was die sleutel eigenlijk? Vervolgens stapte je de school in en zat het alarm er nog op. Wat was de code ook alweer? Tijdens de pauze bleek dat het spelmateriaal niet klaarstond.”

Sietske: “De hele dag liepen we zodoende tegen ontelbaar ogenschijnlijk kleine, maar essentiële zaken aan, waar alleen Leo het antwoord op wist. Wanneer Leo er niet is, zien wij pas hoeveel werk hij doet om ervoor te zorgen dat wij ons werk kunnen doen. Zonder deze man zal de school niet draaien zoals hij nu doet. Hij is dan wel niet de directeur maar wel onze grootste rots in de branding.”

Zuinig

Voor sbo De Windvang alle reden om zuinig te zijn op hun Meester Leo, concludeert Vincent tenslotte. “Hij is uitermate bescheiden. Treedt niet graag naar voren toe, maar blijft liever op de achtergrond. Daarom is het extra belangrijk dat we regelmatig onze waardering laten blijken. En ook de buitenwacht mag dat best weten dat Leo onze trots is.”

auteur Eelco Brandes